Blog

Estimats amics i amigues, el 2015 ha arribat amb molta força astronòmica. Tenim al cel de gener (el més clar de l’any) un cometa digne de veure, el C/2014 Q2 (Lovejoy). Es pot veure amb prismàtics i està essent una delícia tan pels observadors visuals com pels fotògrafs.

Lovejoy

©Adrià Pujadas Gómez

Aquesta fotografia ha estat presa des de l’Observatori Astronòmic «Brian May» de Sa Pobla, pel membre del Club Newton Adrià Pujadas Gómez, amb aquestes especificacions tècniques:

Eq6 Pro II. Ed80 black diamond.

Camera canon eos 450D sense filtre IR.
Temps d’exposició:
3 minuts ISO 1600
2.5 minuts ISO 1600
2 minuts ISO 1600
Darks
Apilat amb DSS
Retocat amb Snadpseed.

Unes quantes coses més del C/2014 Q2 (Lovejoy):

Aquest és el cinquè cometa descobert per Terry Lovejoy des d’Austràlia. Aquest cometa, particularment, és molt ric en gas i per això brilla amb un color verdós. Normalment els cometes tenen tonalitats blanquinoses degut a la pols que aixequen a les seves comes però els que són rics en gas no són d’aquest color. La tonalitat verdosa ve concretament del Carboni diatòmic (C2) que expulsa del seu nucli.

Entre la segona i tercera setmana de gener és quan el cometa serà més brillant, així que preparau els prismàtics, telescopis i càmeres. Aquí teniu la «ruta» que seguirà el cometa:

lovejoy©Astronomy Now

Els colors dels cometes

La diferència en color als nuclis cometaris ens venen a dir els components que el vent solar aixeca de la seva superfície. Així, molt bàsicament, el color verd correspon al Carboni diatòmic (C2), mentre que el blau és Diòxid de Carboni (CO2). El blanc, com ja hem dit, és degut a la reflexió de llum solar a la pols del cometa.

Ens tornarà a venir a veure el C/2014 Q2?

Sens cap dubte. Com quasi tots els cometes…però es torbarà una mica a tornar cap el Sistema Solar intern. La darrera vegada que el Lovejoy va venir a veure’ns va ser fa 11.500 anys. Ara bé, no haurem d’esperar tant per tornar-lo a fotografiar: degut a les estirades gravitacionals dels gegants gasosos dins aquest periheli ha fet que avanci la propera visita a d’aqui 8.000 anys. És a dir: és ara o mai*.

*Informació del cometa trobada a Internet i publicada per Pablo Lonnie Pacheco Railey, del Planetario Alfa de Mèxic.

Nosaltres, Club Newton, intentarem observar-lo a la sortida prevista per dia 24 de gener. Tothom està convidat a venir a veure’l, sempre que el temps ens ho permeti. Si voleu més informació sobre les nostres sortides astronòmiques obertes al públic teniu el calendari de sortides a aquest enllaç.

One Comment

  1. […] ← Primer esdeveniment astronòmic de l’any ene 16 2015 […]