Blog

Estimats amics i amigues,

Aquest proper diumenge dia 6 de maig tenim lluna plena…i serà grossa!

Serà concretament un 14% més grossa que l’habitual, ja que es situarà a l’perigeu: el moment de l’òrbita en el qual es troba més propera a la Terra (quan és al revés, més allunyada, s’anomena apogeu). La seva brillantor augmentarà fins a un 30% per cent a la nit de diumenge. I pràcticament coincidirà la sortida de la Lluna amb el perigeu.

Així doncs, si teniu l’oportunitat d’observar la lluna aquest cap de setmana podreu gaudir d’un dels espectacles més espectaculars del cel.

Pluja d’estels

Justament aquest cap de setmana, concretament la nit del  dissabte 5 cap el diumenge 6, tindrem el màxim de la pluja de les Eta Aquàrides; que provenen de les restes del cometa 1P/Halley (també responsable de les Oriònides).  Les condicions de cel no poden ser pitjors, degut a la presència de la super lluna i a la posició baixa d’Aquari.

És una pluja més adient pels cels australs que pels boreals, amb una THZ d’uns 20 meteors/hora i amb bòlids ràpids: de fins a 66 km/s.

Eclipse anular de Sol

El dia 20 d’aquest mes tenim un eclipse anular solar, però només serà visible des d’Àsia, el pacífic i la costa oest nord-americana.

OH2012-Fig03