Blog

Aquest proper mes de novembre ve farcit d’esdeveniments astronòmics espectaculars i en alguns casos únics. Aqui us volem presentar una petita guia dels esdeveniments més destacables del mes.

Imatge

Abans d’entrar en matèria, recordem que la lluna nova de novembre serà dilluns dia 4, amb la qual cosa el Club Newton realitzarà la sortida  astronòmica el dissabte abans, dia  2.

I ara analitzarem els esdeveniments astronòmics del mes de novembre. En tenim tres molt destacables:

Un eclipsi híbrid de Sol, que es produirà el dia 3 de novembre,

La pluja d’estels de les Lleònides, el màxim de la qual està previst per dia 18,

L’arribada del cometa ISON, prevista (el periheli) el dia 28 de novembre,

ECLIPSI SOLAR HÍBRID DE DIA 3 DE NOVEMBRE

Aquest proper diumenge dia 3 es podrà contemplar un peculiar eclisi, dels anomenats híbrids. Aquest tipus d’eclipsis és molt poc comú, només un 5% ho són. Succeeix quan l’ombra de la Lluna incideix de tal manera que a l’inici de l’eclipsi es pot veure un anular, mentre que a la part central de l’ombra l’eclipsi es total, i al final de la zona eclipsada es torna a veure anular.

Es podrà veure aquest eclipsi des de Mallorca?

La resposta és que sí, però només una petitíssima part. La Lluna, des de la nostra latitud, només taparà el 4,5% de superfície del Sol, fent-lo pràcticament invisible si no es disposa dels elements necessaris per observar un eclipsi (telescopi solar, filtres Baader o ulleres homologades). En condicions normals, sense filtratges i sense conèixer que hi ha un eclipsi, dificilment es podrà veure una disminució en la llum solar mentre dura l’ocultació.

On es pot veure millor l’eclipsi?

La totalitat serà visible des de les costes sudamericanes fins a Somàlia, passant per l’equador terrestre. Nosaltres a Mallorca haurem d’esperar fins l’any 2015 per poder veure un eclipsi solar.

ImatgeImatge del recorregut de l’eclipsi solar de dia 3 (cortesia de la NASA)

Així doncs, tot i poder contemplar-se una lleugera disminució en llum i una petita mossegada de la lluna per la part inferior del disc solar, caldria estar (almenys) a les Illes Canàries per poder gaudir d’una parcialitat més espectacular. Només ens toca de resquillada. Per més informació podeu clicar aquest enllaç.

PLUJA D’ESTELS DE LES LLEÒNIDES

Normalment quan es parla de pluges d’estels hom s’imagina una nit càlida amb estovalles, tovalloles o llençols sobre la gespa i observant centenars i centenars d’estels fugissers travessant la nit. Aquesta imatge pertany a la més famosa de les pluges, les Persèides, que tenen lloc a mitjans d’agost.

Però pluges d’estels en tenim cada mes, amb més o menys incidència meteòrica. El que s’utilitza per saber si la nit serà «màgica» o no en relació a la quantitat de bòlids s’anomena THZ (Taxa Horària Zenital). Aquesta taxa és un número sencer, que ens marca el nombre total de meteors que es poden veure per hora, amb un cel en condicions perfectes i amb la constel·lació protagonista de la pluja en posició zenital (just damunt el cap).

Així doncs, quan més alt és el nombre de THZ, millors expectatives per la pluja en si.

Es pot dir que la segona pluja d’estels en importància en tot l’any és la de les Lleònides, que ens visiten cada novembre. Però són una pluja un tant erràtica, ja que tan pot tenir THZ alts i mostrar pocs meteors o just al revés, tenir un THZ baix i oferir espectacles de molts meteors per hora.

La taxa d’enguany és de 15 meteors/hora, bastant baixa.  Però no seria la primera vegada que les Lleònides ens sorprenen amb una taxa sorprenentment alta.

La pluja es produirà entre els dies 6 i 30 de novembre, assolint el màxim el dia 18 (dilluns). La Lluna serà pràcticament plena,  la qual cosa impedirà gaudir-ne com cal.

Imatge

Ara bé, que ningú no es preocupi. Si són pluges d’estels el que volem veure, us recordem que encara ens queden dues pluges de tipus I (majors) per aquest any 2013: les Gemínides i les Úrsides.

Les Gemínides tindran com a dia màxim el 13 de desembre (divendres) i la seva THZ és de 120. Així que ens espera un bon espectacle, del qual donarem més informació al mes de desembre.

Les Úrsides tindran com a màxim el dia 22 de desembre, però un THZ baix (10 m/h).

I Finalment…

L’ARRIBADA DEL COMETA ISON

Tots estem preparats. Hem estat esperant prop d’un any per poder gaudir del què diuen pot ser el cometa del segle.

ImatgeImatge del Cometa ISON a mitjans d’octubre, junt a Mart i Regulus (Cortesia APOD)

La veritat, per desgràcia, és una mica menys espectacular. No seria la primera vegada que un cometa es bateja com «del segle» i acaba sent una decepció majúscula. Ha passat als anys 70 i podria passar ara.

Quan es parla d’un cometa de primer pas, com és l’ISON, sempre es fa amb optimisme, ja que els cometes nous que venen del núvol d’Oort ho fan carregats de gel, deixant una gran cua al seu darrere. El problema és que tant de gel desprès pot tornar el cometa inestable i (seguint sent optimistes) tenir el què s’anomena un outburst (explosions de material fent-lo més brillant) o que, senzillament, es desintegri degut precisament a aquestes explosions.

Imatge

Recorregut previst del cometa ISON (cortesia astrobob)

Els dies claus per l’ISON seran l’1 d’octubre (màxim apropament a l’òrbita de Mart), el 28 de novembre (periheli), i el 26 de desembre (màxim apropament a la Terra).

El 28 de novembre el cometa NO serà visible, però marcarà la seva trajectòria. Aquest dia es trobarà al seu moment més proper amb el Sol, a escassament un milió de kilòmetres de la seva superfície. És possible que, degut a les forces de marea i a la petitesa del cometa (uns quants kilòmetres de diàmetre) no sobrevisqui el pas pel Sol. Ara bé, si ho fa…

Pels qui vulguin saber en tot moment on està el cometa ISON, pot descarregar-se les llistes d’objectes del MPC (Minor Planet Center) disponibles per stellarium. Aquí us deixo un petit turorial.

També podem disposar de pàgines web online que ens marquen en tot moment i en temps real la posició del cometa.

La més detallada i útil és la que podem trobar a TheSkyLive (també disponible la seva posició en directe, cada dues hores, a la mateixa pàgina).

Resumint: per ara podem gaudir de l’ISON abans de la sortida del Sol (magnitud 8 i baixant), si tenim cels clars i amb una mica de sort. Si el cometa sobreviu el periheli, el podrem veure just després de la posta.

Des del 30 de novembre fins a finals de desembre el cometa serà visible als cels (repetim, SI SOBREVIU) a la primera part de la nit.

Als voltants de dia 26 es situarà cap al nord, sobre la constel·lació de Draco. Pot ser el millor moment per intentar veure’l. La seva magnitud sembla que arribarà als voltants de +5, és a dir, visible a simple vista.

SERÀ VISIBLE DE DIA?

Per ara NO. Per ser visible de dia ha de tenir magnitud negativa i molt baixa, a partir de -4 (Venus). Les previsions indiquen que el màxim que aconseguirà el cometa, als voltants de dia 28 serà de -1. Les previsions (totes de finals de l’any passat) li donaven magnituds de fins a -12, poc realistes pel què es sap en aquests moments.  Es sap que l’ISON s’atraca dues magnituds per sota del què hauria de brillar, i això va aixecar controvèrsia a l’hora de veure si s’havia segmentat el seu nucli o no.

Per sort (i per ara) el Hubble va fotografiar el  cometa fa pocs dies i sembla que  el nucli segueix sencer.

Esperem veure un gran espectacle als cels de finals d’any. Aquest pot ser un esdeveniment molt destacable, ja que tenim mala sort amb l’eclipsi (només un 4,5% d’ocultació des de Mallorca) i amb les Lleònides (amb Lluna plena).

Moltes gràcies a tothom i us seguirem mantenint informats.

Cels clars!