Blog

…i de les bones. Sembla que l’any 2013 vol començar de manera espectacular. Us presentam la primera pluja de meteors de l’any: les Quadràntides.

quadrantidsnorth

 

El màxim es produirà la matinada del 3 al 4 de gener, i la seva THZ es de 120 meteors/hora. Això vol dir que iguala en «precipitació» les gemínides de desembre o les persèides d’agost.

La millor hora per observar aquesta pluja serà a partir de les 2 de la matinada, però s’ha de tenir en compte que la presència de la lluna minvant a partir de la segona meitat de la nit restarà lluminositat i impedirà una observació amb les millors condicions.

Cal observar cap a la constel·lació del Bover, al sud de l’Óssa Major.

 

Com a curiositat, dir-vos que el nom d’aquesta pluja prové de l’antiga constel·lació de Quadrans Muralis, el quadrant, que fou creada per Lalande l’any 1795 a partir d’estels de Bover.  A la dècada dels 30 del segle passat l’Unió Astronòmica Internacional va esborrar aquesta petita constel·lació per afegir-la al Bover. Ens n’ha quedat el romanent fossilitzat d’aquesta pluja d’estels, que -realment- s’haurien d’anomenar les «Bovírides«.

Quadrans_Muralis

 

Antiga imatge de la constel·lació de Quadrans Muralis.