Blog

Estimats amics i amigues,

us recordem que aquest proper dissabte dia 10 de novembre el Club Newton realitzarà la seva plantada mensual de telescopis a l’observatori de Porto Cristo, al costat de la Torre dels Falcons.

L’activitat començarà sobre les 9 del vespre, i -si el temps ens es favorable- podrem contemplar nombrosos objectes de cel profund, a part del brillant Júpiter i els seus satèl·lits i bandes equatorials.

Pel què fa als objectes de cel profund, en podrem observar (entre altres) els següents:

La Gran Galàxia d’Andròmeda:

El Doble Cúmul de Perseu:

La Galàxia del Triangle:

El Cúmul de les Cabrelles:

La Gran Nebulosa d’Orió:

I també, per suposat, podrem gaudir del començament de la segona pluja d’estels més important de tot l’any: les Leònides.

Aquesta pluja d’estels de novembre sol tenir anys molt espectaculars, com la de l’any 1998. Aquell any va ser considerat com una autèntica tempesta d’estrels: fins a 200 meteors/hora, amb moments puntuals de fins a més de 1000 meteors/hora.

Per enguany només hi ha estipulat un THZ de 15 meteors/hora, però sempre pot haver-hi alguna sorpresa. El màxim serà dia 17, però ja aquesta setmana es toquen veure’s alguns estels fugissers travessant el cel.

Les Leònides, des de l’espai.

Cal recordar que el cometa responsable d’aquesta pluja és el Temple-Tuttle.

Això sí, la pluja d’estels que gaudirem aquest cap de setmana és la de les Tàurides, que té el màxim entre dia 5 i dia 12 de novembre. Això vol dir que aquest dissabte podem veure bòlids  provinents de Taure a 25 km/s.

L’orígen d’aquesta pluja la trobem al cometa Encke.

Us esperam a tots i a totes dissabte vinent!

Moltes gràcies.