Blog

Aquest mes de març la nostra associació i moltes més arreu del món, celebrarem l’anomenada Marató Messier. Per aquells que no sàpiguen què és això ni d’on ve  ni què es cerca us explicarem, després del tall, en què consisteix.

MM

La Marató Messier és una carrera d’observació. Es tracta de poder veure, fotogràfica o visualment, els 110 objectes de cel profund que hi ha al catàleg Messier en una mateixa nit.

I ara anem per parts:

Què és el Catàleg Messier?

El Catàleg Messier és el primer catàleg realitzat per astrònoms en relació als objectes de cel profund (galàxies, nebuloses, cúmuls…). Reuneix 110 objectes, com ja hem vist abans, que no són ni estels ni planetes. Hi podem trobar galàxies, cúmuls oberts, cúmuls globulars, nebuloses, nebuloses planetàries i un estel doble.

Llista d’objectes del catàleg Messier

Aquest catàleg el va realitzar l’astrònom francès Charles Messier al segle XVIII, des de l’observatori de París. Des d’allà Messier buscava cometes, ja que per l’època era el tipus d’objecte celest que podia significar un avenç científic.

Durant la seva recerca , Messier va anar trobant altres objectes que, en principi, es podien confondre amb cometes i va anar catalogant-los per tenir-los en compte a l’hora d’observacions posteriors…i així va néixer el primer catàleg de cel profund de la història de l’astronomia.

Messier, tot i observar la majoria d’objectes, no fou l’únic creador del catàleg: el també astrònom i assistent de Messier  Pierre Méchain va col·laborar amb observacions i descobriments, podent ampliar la llista d’objectes Messier fins els 103.

Així, la llista original del catàleg Messier va ser publicada l’any 1774, amb 45 objectes (des d’M1 a M45).  Al 1780 es va publicar una extensió que incloïa fins M70, i finalment el 1781 la tercera edició fins l’M103.

Però…n’hi ha 110. D’on han sortit els set restants?

El catàleg Messier complet i original contenia, així, 103 objectes.  Però tota una sèrie d’astrònoms estudiaren les notes de Messier i  Méchain… i trobaren coses bastant interessants. Així, l’any 1921 un altre astrònom francès, Camille Flammarion, va trobar una notació a l’edició personal de Charles Messier de l’any 1781 i va comprovar que havia vist un nou objecte però que no el  va incloure. I així es va afegir  M104 al catàleg.

Els següents objectes Messier es varen incorporar l’any 1947: Va ser l’astrònoma Helen Sawyer Hogg qui va incloure M105, M106 i M107; mentre que M108 i M109 apareixeren l’any 1960 de la mà d’Owen Gingerich. Finalment, l’any 1967, Kenneth Glyn Jones va incorporar M110 a la llista definitiva d’objectes Messier.

Per què el mes de març?

La Marató Messier s’ha de fer a l’època on més objectes del catàleg es poden veure en el menor temps possible. I això passa sempre quan es produeixen els equinoccis.

Així, l’entrada de la primavera o de la tardor marquen els moments ideals per realitzar la Marató.  Històricament sempre s’ha realitzat al mes de març, però no hi hauria inconvenient per fer-la el mes de setembre.

Des de quan es realitza la Marató Messier?

La Marató Messier es va posar en pràctica a mitjans dels anys 70 a Estats Units i Espanya, i poc a poc es va anar estenent per la resta d’Europa i del món. La primera agrupació que va fer la Marató Messier va ser la Saguado Astronomy Club d’Arizona, l’any 1981. Hi varen participar 40 persones. Avui en dia milers de persones  participen a les diferents Maratons que es fan arreu del món.

El Club Newton realitza la Marató Messier des de fa quatre anys de manera organitzada.  Habilitam una zona de l’observatori de Porto Cristo pels socis i una altra part per visitants, per no interferir a la feina de la Marató. Tothom hi pot venir, però teniu en compte que la gent que realitza la Marató se l’ha de molestar el menys possible: han d’estar observant, buscant i  catalogant els diferents objectes de cel profund des de la posta de Sol fins a la Sortida. És una feina dura. Si veniu a la Torre dels Falcons, no sou socis del Club  i teniu algun dubte, alguna pregunta, o senzillament voleu observar per un telescopi…hi haurà un monitor amb un telescopi especialment pels visitants, allunyat de la zona de Marató.

Ja sabeu que tothom està convidat a venir, ja sigui a participar en la Marató, per observar per un telescopi, per curiositat o per treure la pols al telescopi que tenim guardat al porxo de casa. Només us demanam que respecteu la tasca dels maratonians.

La Marató es farà el proper dia 21 de març del 2o15 a la Torre dels Falcons de Porto Cristo.

Moltes gràcies i fins llavors!

Comments(2)

  1. […] ← Què és la Marató Messier? mar 27 2014 […]

  2. […] Pels qui no sapigueu el què és una Marató Messier, podeu trobar-ne més informació clicant aquest enllaç. […]